Blueberry Cream Cheese Tartlets
(resepi dari cikgu sabariah)
Bahan Pastri
250gm mentega
80gm gula aising
500gm tepung gandum1 biji telur
1 camt esen vanilla
Cara-cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula aising, kemudian masukkan telur dan esen vanila, putar
lagi.
2. Masukkan tepung dan gaul sebati sehingga menjadi doh.
3. Tekan doh dalam acuan tartlets.
4. Bakar separuh masak.
5. Masukkan blueberry filling dan tutup dengan cream cheese filling.
6. Buat corak di atas cream cheese filling.
7. Bakar semula sehingga keperangan - suhu 160darjah celsius
Cream Cheese Filling
Bahan-bahannya:
250gm cream cheese
20gm mentega
50 gm gula castor
1 biji telur
30gm whipping cream
15gm tepung gandum
Cara Membuatnya:
1. Putar cream cheese, mentega dan gula castor hingga licin.
2. Kemudian masukkan telur dan whipping cream.
3. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Kacau rata. Sedia utk dipaip ke dalam
tartlet
Pelajar 5ERT membuat tat ini untuk jualan |
No comments:
Post a Comment