Thursday, October 27, 2011

Resepi : Blueberry Cream Cheese Tartlet


Blueberry Cream Cheese Tartlets
(resepi dari cikgu sabariah)


Bahan Pastri
250gm mentega
80gm gula aising
500gm tepung gandum
1 biji telur
1 camt esen vanilla

Cara-cara membuatnya:
1.   Putar mentega dan gula aising, kemudian masukkan telur dan esen vanila, putar 

       lagi.
2.   Masukkan tepung dan gaul sebati sehingga menjadi doh.
3.   Tekan doh dalam acuan tartlets.
4.   Bakar separuh masak.
5.   Masukkan blueberry filling dan tutup dengan cream cheese filling.
6.   Buat corak di atas cream cheese filling.
7.   Bakar semula sehingga keperangan - suhu 160darjah celsius

Cream Cheese Filling

Bahan-bahannya:
250gm cream cheese
20gm mentega
50 gm gula castor
1 biji telur
30gm whipping cream
15gm tepung gandum

Cara Membuatnya:
1.   Putar cream cheese, mentega dan gula castor hingga licin.
2.   Kemudian masukkan telur dan whipping cream.
3.   Akhir sekali masukkan tepung gandum.  Kacau rata.  Sedia utk dipaip ke dalam 

       tartlet


Pelajar 5ERT membuat tat ini untuk jualan








Tat yang dah siap


No comments:

Post a Comment