Quiche Ayam |
Bahan-bahannya:
Pastri:
125g marjerin / mentega
250g tepung gandum
1/2 camt garam halus
6 sudu makan air sejuk
Inti:
1 biji bawang besar (dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
100g isi ayam (dadu)
1/2 tin cendawan butang (hiris nipis)
Garam, serbuk lada hitam, oregano secukup rasa
100g susu segar
100g krim putar
2 biji telur
3 tangkai daun sup (hiris halus)
1 biji cili merah (hiris nipis)
2 camb keju parut
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan ketuhar 180 C / gas no 5
2. Gaul ramas tepung, marjerin dan garam sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sejuk dan satukan tepung menjadi doh. Rehatkan doh
sebentar.
3. Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan ayam.
Kacau sebentar. Masukkan cendawan dan perasakan. Angkat dan ketepikan
4. Pukul sedikit telur dalam mangkuk adunan, masukkan susu, krim, ayam
yang telah ditumis, keju parut, dan daun sup. Sesuaikan rasa dengan
garam, lada hitam dan oregano.
5. Alaskan tin pembakar dengan pastri. Curahkan adunan inti ayam. Bakar
selama 40 minit atau sehingga keperangan
bawang, ayam,cendawan, keju parut dan daun sup |
tumis bawang besar dan bawang putih |
masukkan isi ayam |
masukkan cendawan butang |
masukkan ayam ke dalam bancuhan susu dan telur |
alas tin dengan pastri |
masukkan bancuhan susu, telur dan ayam |
No comments:
Post a Comment