Monday, January 30, 2012

Jeruk Kedondong


(Resepi bonda tanpa bahan pengawet)

Bahan-bahannya:
1 - 2kg buah kedondong
Sedikit kapur
1 kg gula pasir
Air secukupnya (lebih kurang 10 cawan)
sedikit pewarna kuning
2 sudu teh garam


Cara Membuatnya:
1.  Kupas kesemua buah dan dicuci bersih
2.  Rendam dalam air kapur lebih kurang 1/2 jam
3.  Bilas dan toskan buah
4.  Rebus air dalam periuk, agak-agak suam, tutup api dan masukkan buah kedondong selama 
     5 minit.  Toskan
5.  Sementara itu, masak gula dengan 10 cawan air sehingga menjadi air gula.  Sejukkan
6.  Masukkan buah kedondong, 2 sudu teh garam dan sedikit pewarna kuning ke dalam air gula.
     Simpan dalam bekas yang bertutup di dalam peti sejuk.  Dalam masa dua hari dah boleh
     makan ....jeruk dah jadi....


No comments:

Post a Comment