Sumber : Masakan Thai
By : Chef Sarji
Bahan A
1 cawan nasi putih
1/2 batang bunga kantan (dihiris)
sedikit lobak merah (dihiris halus)
sedikit kacang panjang (dihiris)
3 biji cili padi (diketuk)
1 biji telur
Bahan B
1 ekor sotong
2 ekor udang
sedikit isi ayam
1 sudu teh pes tomyam
1 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 batang serai (dihiris)
1 sudu teh cili kisar
2 titik minyak bijan
3/4 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Cara membuat
1. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana dan tumis bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan semua bahan B dan kacau sehingga lauk masak
3. Masukkan telur dan kacau sehingga setengah masak
4. Masukkan semua bahan A dan kacau dengan api sederhana besar sehingga nasi kering
5. Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment