Sumber : Masakan Thai
By : Chef Sarji
Bahan A
2 cawan nasi putih
1/2 cawan udang basah
1/2 cawan isi ayam (hiris nipis)
2 biji telur (dipukul)
5 biji cili merah (ditumbuk halus)
5 biji bawang merah (dihiris halus)
1 sudu minyak masak
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
Bahan B (dihiris)
sedikit lobak merah
1/2 labu bawang besar
3 biji cili padi
1/2 sudu teh bunga kantan
2 sudu makan kobis
1/2 sudu teh serai
Cara Membuat
1. Satukan bahan B, perap selama 10 minit
2. Panaskan minyak dan tumis cili merah, bawang merah, udang dan isi ayam
3. Biarkan selama 2 minit, masukkan telur dan kacau
4. Masukkan nasi serta sedikit garam dan gula. Gaul rata dan taburkan bahan B
5. Apabila sudah masak, angkat dan sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment