Wednesday, February 8, 2012

Puding Prune

Puding Prune

Bahan-bahannya:
1 peket (18g) agar-agar kering
180g gula pasir
750ml air
180g buah prune
300ml susu sejat
2 sudu besar tepung jagung
3 biji putih telur
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara membuatnya:
1.  Rendam agar-agar , setelah itu sediakan buah prun dahulu
2.  Buah prun direbus dengan 100ml air hingga kembang kemudian dikisar halus
3.  Masak agar-agar dengan air hingga larut kemudian masukkan gula pasir dan masak lagi hingga
     pekat.  Angkat dan tapiskan.
4.  Masak agar-agar semula dengan susu sejat, buah prun dan tepung jagung yang telah dibancuh
    dengan air
5.  Kacau sekali sekala dan teruskan dimasak hingga pekat
6.  Angkat dan sejukkan sebentar
7.  Pukul putih telur hingga kembang kemudian masukkan ke dalam campuran agar-agar serta esen
    vanila, dibalik-balikkan hingga rata.
8.  Bilas acuan, toskan kemudian tuangkan campuran agar-agar ke dalamnya dan sejukkan



Bahan : Agar-agar kering, susu, prun

Bahan : Gula, Telur, Tepung jagung

Rebus agar-agar dengan air sehingga larut

Masukkan gula dan masak sehingga gula larut

Masukkan prun yang telah dikisar, susu dan tepung jagung.  Masak hingga pekat

Pukul putih telur hingga kembang

Masukkan putih telur ke dalam adunan puding yang telah disejukkan sebentar

Kacau rata putih telur

Sejukkan puding dalam acuan

No comments:

Post a Comment