Sunday, March 4, 2012

Gulai Tempoyak

Gulai Tempoyak

Bahan-bahannya:
2 ikat pucuk ubi - hiris nipis
1 ikat pucuk labu - hiris nipis
10 helai daun kunyit - hiris nipis
10 batang serai - hiris nipis
1 mangkuk kecil ikan bilis - di belah dua
1 mangkuk kecil petai- dibelah dua
6 ulas bawang merah - hiris nipis
1 mangkuk tempoyak
30 biji cili padi - tumbuk lumat
sebuku kunyit hidup - tumbuk lumat
1 mangkuk santan pekat
2 mangkuk air


Cara-cara membuatnya:
1.   Sediakan semua bahan-bahannya.


cili padi + kunyit, petai, bawang merah, ikan bilis

daun kunyit, serai, tempoyak, pucuk ubi dan pucuk labu


2.   Masukkan serai, daun kunyit, petai, ikan bilis, bawang merah
      cili padi, kunyit dan santan dalam kuali atau periuk.





3.   Gaul rata, tambahkan air dan masak dengan api perlahan
      sehingga mula mendidih







4.   Masukkan pucuk ubi dan pucuk labu.  Gaul rata dan masak
      lagi







5.   Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga
      bahan-bahan sebati dan mesra



No comments:

Post a Comment