Sunday, May 1, 2011

Pai Epal

Pai Epal

Bahan-bahannya:
Kulit:
125g mentega
75g gula aising
1 kuning telur
1 camt esen vanila
250g tepung
2 camb air sejuk

Inti:
3 biji epal hijau
3 camb gula perang
3 camb kismis
sedikit serbuk kayu manis
1 camt jus lemon atau oren
sedikit parutan kulit oren

Cara membuat pastri/ kulit pai:
1. Putar mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan putar sekejap
3. Masukkan esen vanila, air sejuk dan tepung.
4. Uli sehingga menjadi doh
5. Sejukkan dalam peti sejuk

Cara menyediakan inti:
1. Kupas epal, buang empulurnya dan hiris nipis.
2. Parut kulit oren dan ambil sedikit jusnya.
3. Gaulkan kulit oren dan jus oren ke dalam epal

Cara membuat pai:
1. Torak pastri setebal 3-4mm dan masukkan ke dalam acuan pai yang telah digris
2. Kemaskan tepi-tepi pastri.
3. Cucuk dasar kulit pai dengan garfu
4. Susun epal, taburkan kismis, gula perang, serbuk kulit kayu manis.
5. Ulang susunan epal sehingga penuh.
6. Tutup pai dengan pastri
7. Sapu permukaan kulit pai dengan susu pekat yang dicampur sedikit air.
8. Bakar selama 45 minit suhu 170C.









No comments:

Post a Comment