Tuesday, October 25, 2011

Laksa Johor



Laksa Johor





















1 paket spaghetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

Bahan A - (direbus dan dikisar) 
1kg Ikan kembong 
100 udang basah (jika suka)
50 g isi ikan kurau (jika suka)

Bahan B (dikisar)
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering 
1 inci halia 
1 inci lengkuas
100g udang kering
1 peket rempah kari (dibancuh)

Bahan C (masukkan dalam kuah)
3 batang serai - diketuk 
4-5 keping asam keping
2 biji kelapa untuk santan pekat 
Kerisik dari 1/2 biji kelapa
Daun kesum / bunga kantan

Bahan D (bahan iringan)
Limau kasturi - belah dua
Timun - hiris halus 
Tauge
Kacang panjang - hiris halus
Lobak asin
Bawang besar- hiris bulat                                 
Daun kesum / daun selasih - hiris halus
Sambal belacan
 
Cara-cara
1.    Rebuskan ikan, asingkan tulang dan kisar hingga halus (termasuk udang/ 
        isi kurau)  bersama air rebusan
2.    Untuk membuat kuahnya; tumis bahan B dan serai hingga wangi
3.    Bila garing, masukkan rempah kari dan tumis hingga wangi
4.    Masukkan ikan, udang dan isi kurau yang telah dikisar.
5.    Masukkan santan dan kerisik diikuti air secukupnya
6.    Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
7.    Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan.
Hidangkan bersama spaghetti dan bahan iringan


* gambar ehsan google image



No comments:

Post a Comment