Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
bunga lawang
cengkih
kayu manis
pelaga
buah keras
jintan hitam
jintan manis
halba
lada hitam
basil
rosemary
oregano
thyme
kesum
sage
pudina
daun kari
ketumbar
chives
tarragon
dill
fennel
bunga kantan
daun bay
cekur
daun limau purut
marjoram
selom
pegaga
pucuk putat
tenggek burung
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Friday, December 16, 2011
Donut
11:24 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Salam semua... pagi ni saya dan anak-anak bersarapan dengan donut dan mee sup saja. Anak-anak dah lama tak makan donut buatan sendiri, jadi saya pun buatlah dengan bantuan si angah. Donutnya jadi sungguh lembut dan sedap...hi..hi..
Di sini saya kongsikan resepinya:
Bahan-bahannya:(18 biji saiz sederhana)
1 peket yis mauripan
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan shortening
2 sudu makan mentega
2 sudu makan susu tepung
1/2 sudu kecil garam
200 ml air suam
500 gram tepung roti
1 biji telur
Gula halus secukupnya
Minyak menggoreng secukupnya
Di sini saya kongsikan resepinya:
Bahan-bahannya:(18 biji saiz sederhana)
1 peket yis mauripan
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan shortening
2 sudu makan mentega
2 sudu makan susu tepung
1/2 sudu kecil garam
200 ml air suam
500 gram tepung roti
1 biji telur
Gula halus secukupnya
Minyak menggoreng secukupnya
Cara-cara membuatnya:
1. Masukkan yis, gula pasir, susu tepung, garam dan air suam dalam mangkuk adunan.
Kacau bahan-bahan hingga larut. Biarkan seketika sehingga campuran yis mengembang.
Kacau bahan-bahan hingga larut. Biarkan seketika sehingga campuran yis mengembang.
2. Masukkan separuh dari tepung ke dalam campuran yis, kacau dengan sudu. Masukkan
pula, mentega, shortening dan telur yang telah dipukul. Kacau lagi
pula, mentega, shortening dan telur yang telah dipukul. Kacau lagi
3. Masukkan tepung yang separuh lagi dan kacau rata. Setelah itu, uli dengan tangan
sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan
sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan
4. Canai dan terap dengan acuan. (sementara menerap dan memanaskan minyak, donut dah
mengembang)
mengembang)
6. Toskan minyak dan salut donut dengan gula halus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion



1 comments:
sedapnya!!!!!!
Post a Comment