Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
 
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
 
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
 
bunga lawang
 
cengkih
 
kayu manis
 
pelaga
 
buah keras
 
jintan hitam
 
jintan manis
 
halba
 
lada hitam
 
basil
 
rosemary
 
oregano
thyme
 
kesum
 
sage
 
pudina
 
daun kari
 
ketumbar
 
chives
 
tarragon
 
dill
 
fennel
 
bunga kantan
 
daun bay
 
cekur
daun limau purut
 
marjoram
 
selom
 
pegaga
 
pucuk putat
 
tenggek burung
 
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, February 6, 2012
Talam Berlauk
6:17 AM | Posted by
suzana | 
Edit Post
Bahan-bahannya:
Bahan A:
6 cawan santan
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 biji telur
sedikit garam
Bahan B:
100g udang geragau (sangai)
100g bawang goreng
setangkai daun sup (dihiris halus)
1 biji cili merah dan hijau (dihiris nipis)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Cara-Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan A dalam periuk dan masak sehingga agak likat (sentiasa dikacau untuk
mengelakkan adunan berketul-ketul)
2. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak, ratakan dan kukus selama 20 minit
3. Apabila masak, satukan semua bahan sos dan sapukan di atas permukaan kuih.
4. Taburkan udang geragau, bawang goreng, daun sup dan cili.
5. Potong setelah betul-betul sejuk
| Bahan lapisan bawah | 
| Bahan tabur di atas kuih | 
| Kacau Bahan A di atas api | 
| Tuang dalam loyang dan kukus | 
| Sapukan sos di atas permukaan kuih | 
| Taburkan udang geragau | 
| Taburkan bawang goreng, daun sup dan cili | 
sumber : kolej komuniti selayang
tkasih buat adikku suhaila kerana berkongsi resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
 
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment