Friday, February 17, 2012

Tomyam

Sumber : Masakan Thai
By : Chef Sarji


Bahan-Bahan
400g isi ketam
5 ekor udang
2 labu bawang besar (dihiris)
2 biji tomato
100 g cendawan butang (dipotong)
1 biji lobak merah (dipotong)
1 sudu teh pes tomyam
2 biji limau nipis (diambil airnya)
1 sudu teh garam
100 gram ikan bilis (ditumbuk)
10 biji cili padi (ditumbuk)
5 biji cili merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 biji bawang merah (tumbuk)
2 batang serai (ditumbuk)
4 cawan air
Minyak masak


Cara-cara membuatnya:
1.  Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk
2.  Masukkan air dan biarkan hingga mendidih
3.  Masukkan pes tomyam, isi ketam dan udang.
4.  Masukkan lobak merah dan cendawan, seterusnya masukkan garam, tomato, 
     dan perahan limau nipis
5.  Biarkan mendidih sebentar.
6.  Sebelum diangkat, masukkan bawang besar dan daun sup atau daun ketumbar


No comments:

Post a Comment