Bahan-bahannya:
1kg daging
1 ikat pucuk ubi
20 biji cili padi – pedas ikut suka
Sebuku kunyit hidup
Dua ulas bawang merah
Sekeping asam gelugor
1 ½ biji santan kelapa
Cara-cara membuatnya:
1. Daging dibersihkan, digaul garam dan kunyit secukupnya, disalai hinggamasak dan dihiris nipis.
2. Pucuk ubi direbus hingga empuk dan ditoskan airnya.
3. Tumbuk cili padi dan kunyit sehingga lumat. Bawang merah dihiris.
4. Masukkan semua bahan-bahan kecuali asam gelugor ke dalam periuk.
5. Masak gulai dengan api perlahan. Sentiasa kacau dan biarkan mendidih.
6. Masukkan asam gelugor dan garam secukup rasa.
7. Biarkan merenih sebentar.
pucuk ubi, daging salai, santan, cili padi., kunyit, bawang, asam keping |
Sedapnya....
ReplyDeletememang sedap zai, habis licin...
ReplyDelete