Bahan-bahannya:
Bahan A:
6 cawan santan
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 biji telur
sedikit garam
Bahan B:
100g udang geragau (sangai)
100g bawang goreng
setangkai daun sup (dihiris halus)
1 biji cili merah dan hijau (dihiris nipis)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Cara-Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan A dalam periuk dan masak sehingga agak likat (sentiasa dikacau untuk
mengelakkan adunan berketul-ketul)
2. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak, ratakan dan kukus selama 20 minit
3. Apabila masak, satukan semua bahan sos dan sapukan di atas permukaan kuih.
4. Taburkan udang geragau, bawang goreng, daun sup dan cili.
5. Potong setelah betul-betul sejuk
Bahan lapisan bawah |
Bahan tabur di atas kuih |
Kacau Bahan A di atas api |
Tuang dalam loyang dan kukus |
Sapukan sos di atas permukaan kuih |
Taburkan udang geragau |
Taburkan bawang goreng, daun sup dan cili |
sumber : kolej komuniti selayang
tkasih buat adikku suhaila kerana berkongsi resepi
No comments:
Post a Comment