Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, February 6, 2012
Talam Berlauk
6:17 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Bahan-bahannya:
Bahan A:
6 cawan santan
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 biji telur
sedikit garam
Bahan B:
100g udang geragau (sangai)
100g bawang goreng
setangkai daun sup (dihiris halus)
1 biji cili merah dan hijau (dihiris nipis)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Cara-Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan A dalam periuk dan masak sehingga agak likat (sentiasa dikacau untuk
mengelakkan adunan berketul-ketul)
2. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak, ratakan dan kukus selama 20 minit
3. Apabila masak, satukan semua bahan sos dan sapukan di atas permukaan kuih.
4. Taburkan udang geragau, bawang goreng, daun sup dan cili.
5. Potong setelah betul-betul sejuk
Bahan lapisan bawah |
Bahan tabur di atas kuih |
Kacau Bahan A di atas api |
Tuang dalam loyang dan kukus |
Sapukan sos di atas permukaan kuih |
Taburkan udang geragau |
Taburkan bawang goreng, daun sup dan cili |
sumber : kolej komuniti selayang
tkasih buat adikku suhaila kerana berkongsi resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment