BAHAN A:
2kg tulang kambing
2 sudu besar serbuk lada
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
2 sudu besar rempah sup
4cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar tomato puri
3 sudu besar minyak
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
Kentang dan keret
BAHAN B:
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
4 cm halia
CARA:
1. Rebus tulang dengan sedikit halia dan garam hingga dagingnya empuk
2. Kisar kesemua bahan B
3. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, diikuti bahan B.
4. Tumis bahan hingga garing. Kemudian masukkan serbuk lada, rempah sup, lada
hitam,tomato puri, gula dan garam
5. Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam periuk rebusan tulang. Tambahkan keret dan
kentang dadu. Bila empuk, sesuaikan rasa.
• Tomato puri juga boleh diganti dengan tomato kisar atau tomato sos
(resepi diubahsuai dari buku masakan Johor)
No comments:
Post a Comment