Sunday, October 30, 2011

Kek Permaisuri





















Bahan-bahannya:
120g tepung naik sendiri
120g gula halus
120g mentega
2 biji telur
50g mix fruit
60g susu segar
1 camt esen vanila

Cara-cara membuatnya:
1.    Panaskan ketuhar 180 C atau dapur gas suhu sederhana.
2.    Alaskan petitin dengan paper cup (resepi ni dapat 9-12 biji kek bergantung 
        kepada  saiz paper cup)
3.    Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang dan gebu.
4.    Masukkan telur sebiji, pukul dengan cepat untuk mengelakkan adunan 
        mendadih
5.    Apabila sebati masukkan sebiji lagi telur dan pukul hingga sebati.
6.    Masukkan tepung berselang seli dengan susu dan mix fruit, kaup balikkan 
        tepung ke dalam adunan  dengan  sudu besar.
7.    Sudukan adunan yang siap ke dalam acuan paper cup. Bakar hingga 
        keperangan di  tingkat atas ketuhar.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Kek ini adalah kek cara putar yang dipelajari oleh pelajar tingkatan 3 










No comments:

Post a Comment