Tuesday, November 1, 2011

Quiche Ayam

Quiche Ayam


Bahan-bahannya:
Pastri:
125g marjerin / mentega
250g tepung gandum
1/2 camt garam halus
6 sudu makan air sejuk

Inti:
1 biji bawang besar (dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
100g isi ayam (dadu)
1/2 tin cendawan butang (hiris nipis)
Garam, serbuk lada hitam, oregano secukup rasa
100g susu segar
100g krim putar
2 biji telur
3 tangkai daun sup (hiris halus)
1 biji cili merah (hiris nipis)
2 camb keju parut

Cara-cara membuatnya:
1.   Panaskan ketuhar 180 C / gas no 5
2.   Gaul ramas tepung, marjerin dan garam sehingga menjadi serbuk roti.
       Masukkan air sejuk dan satukan tepung menjadi doh.  Rehatkan doh
       sebentar.
3.   Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan ayam.
       Kacau sebentar. Masukkan cendawan dan perasakan. Angkat dan ketepikan
4.   Pukul sedikit telur dalam mangkuk adunan, masukkan susu, krim, ayam
       yang telah ditumis, keju parut, dan  daun sup.  Sesuaikan rasa dengan
       garam, lada hitam dan oregano.
5.   Alaskan tin pembakar dengan pastri.  Curahkan adunan inti ayam.  Bakar
       selama 40 minit atau sehingga keperangan

bawang, ayam,cendawan, keju parut dan daun sup

tumis bawang besar dan bawang putih

masukkan isi ayam

masukkan cendawan butang

masukkan ayam ke dalam bancuhan susu dan telur

alas tin dengan pastri

masukkan bancuhan susu, telur dan ayam

Quiche yang siap dibakar

Istilah:
Quiche (English Pronunciation : kwishe) is a savory, open-faced pie of vegetables, cheese, or meat in custard, baked in a pastry crust.


 A food that consist of a base of pastry and a top part made by mixing together  egg and cheese and other food.

No comments:

Post a Comment