Wednesday, November 16, 2011

Chicken Thai Chilli Sauce

Chicken Thai Chilli Sauce


Bahan-bahannya:
2 keping dada ayam – ambil isinya dan hiris nipis
1 cawan tepung jagung
Garam secukupnya
Serbuk lada sulah secukupnya
1 camt sos ikan
1 biji timun – parut memanjang  (tak perlu ambil empulurnya)
1 batang lobak merah – parut memanjang
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Bahan sos:
6 camb sos cili thai
3 camb sos tomato
1 camb sos plum
3 biji limau kasturi – ambil jusnya
Sedikit air

Lobak merah, timun, tepung jagung, limau kasturi
Tiga jenis sos 
                   


















Cara-cara membuatnya:


Lobak merah 
Timun




1.  Parut memanjang lobak merah dan timun
          


Campuran sos




2.   Satukan kesemua bahan sos.  






3.   Didihkan sebentar sos, tutup api dan ketepikan










                              



4.   Gaulkan isi ayam dengan sedikit garam dan sos ikan

    








5.   Masukkan garam dan lada sulah secukupnya ke dalam tepung jagung












                     
                      6.   Gaul ayam dalam tepung jagung sedikit demi sedikit dan
                      goreng hingga warna keemasan












7.   Hias dan hidangkan gorengan ayam bersama sos dan sayurannya






@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Hari ni Cikgu Faridah menunjukkan cara-cara membuat chicken thai chilli sauce...memang sedap, tak payahlah nak order lagi kat Restoren Singgah Selalu... kita buat sendiri je.  Tq Cikgu Faridah, saya share resepinya di sini....


C.Zainab sedang memarut timun 


C.Zainab menggaul ayam dalam tepung jagung

Goreng ayam hingga keperangan

C.Faridah sedang mencurahkan sosnya



Hidangan siap









No comments:

Post a Comment