Serimuka Delima |
Saiz acuan 10" X 10" X 3" (saiz 7" X 7" X 3" - untuk separuh resepi)
Bahan-bahannya:
Lapisan bawahnya:
500g beras pulut - rendam sekurang-kurangnya 4 jam
300ml santan pekat
300ml air
1/2 camt garam
1 sudu sagu - direndam dengan air dan pewarna merah
Cara-cara:
1. Masukkan dalam loyang pulut, air, santan dan garam
2. Kukus pulut hingga masak
3. Keluarkan pulut dari kukusan, Gaulkan sagu ke dalam pulut
4. Masukkan dan tekankan pulut ke dalam acuan yang telah di alas plastik
dan digris dengan sedikit minyak
dan digris dengan sedikit minyak
Lapisan atasnya:
250g gula halus
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
4 biji telur
1/2 camt garam
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati, tapiskan
2. Masak di atas api kecil hingga naik wap
3. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi, kukus selama 30 minit
4. Pastikan sentiasa lapkan tudung kukusan bagi mengelakkan air jatuh ke
permukaan kuih
5. Potong kuih setelah benar-benar sejuk
* Resepi asal Chef asma. Sumber resepi : Sinar kehidupanku, tq yatie
Gaulkan pulut yang telah dikukus dengan sagu berwarna merah |
Lapisan pertama - tekankan pulut ke dalam acuan |
lapisan atasnya |
Serimuka yang siap dikukus |
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Info pelajar khb-ert T1,
* serimuka adalah salah satu contoh kuih tempatan.
* bahan tempatan yang digunakan adalah beras pulut.
* lapisan atas kuih diperbuat dari bater cair
* kaedah memasak adalah mengukus
No comments:
Post a Comment