Kulit pizza :
150g tepung roti
150g tepung roti
150g tepung gandum
1 cams gula halus
1 cams susu tepung
1 cams susu tepung
¼ camt garam halus
8g yis kering
¼ camt bread improver
¼ camt bread softener
180 ml air suam
180 ml air suam
1 cams mentega / marjerin
Sos Pizza :
2 camb sos tomato
2 camb sos cili
2 camb tomato puri
½ biji bawang besar (dadu)
1 ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit oregano kering
Sedikit lada hitam
1 cams mentega
Topping :
sos pizza, oregano kering, sosej, potongan nenas, hirisan cendawan butang,
hirisan lada benggala dan keju parut.
Cara membuat sos pizza :
1. Panaskan mentega
2. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu
3. Masukkan sos cili, sos tomato dan tomato puri
4. Masukkan oregano kering dan lada hitam. Biarkan mendidih.
Cara-Cara Membuat Pizza:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk adunan. Campurkan air
suam dan gaul rata. Uli adunan dengan mentega sehingga licin dan
lembut. Bulatkan doh dan sapukan dengan minyak zaitun. Tutup doh
dengan plastik dan biarkan doh mengembang dua kali ganda.
Cara-Cara Membuat Pizza:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk adunan. Campurkan air
suam dan gaul rata. Uli adunan dengan mentega sehingga licin dan
lembut. Bulatkan doh dan sapukan dengan minyak zaitun. Tutup doh
dengan plastik dan biarkan doh mengembang dua kali ganda.
2. Canai doh setebal 0.5cm dan masukkan ke dalam acuan pizza (saiz 30cm)
Cucukkan permukaan doh dengan garfu. Bakar kulit pizza pada suhu 200
Celcius selama 5-10 minit.
3. Keluarkan kulit pizza dari oven. sapukan kulit pizza dengan sos pizza.
Susun hiris sosej (celur dahulu), cendawan, nenas dan lada benggala di
atas kulit pizza mengikut kreativiti masing-masing. Taburkan keju parut.
4. Bakar sekali lagi pizza sehingga keju cair / keperangan
Tepung, Yis, Gula, Garam, Susu Tepung, Bread Softener, Bread Improver |
Sos Pizza, Sosej Ayam, Nenas, Lada Benggala, Cendawan Butang |
Uli doh sehingga licin dan lembut |
Peram sehingga adunan mengembang dua kali ganda |
Masukkan kulit pizza yang telah dicanai ke dalam acuan |
Cucukkan kulit pizza dengan garfu, bakar selama 10 minit |
Sapukan kulit pizza yang telah dibakar separuh masak dengan sos pizza |
Taburkan dengan sosej, nenas, cendawan, lada dan keju parut |
Pizza siap dibakar |
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Membuat pizza bersama pelajar 4ERT / Cikgu Zaini
camb,cams,camt tu ape ye??
ReplyDelete