Wednesday, November 2, 2011

Kuih Dangai

Hari ni saya minta jasa baik sahabat saya (Cikgu Zainab Mohamad) untuk menunjukkan cara-cara membuat kuih dangai resepi ibunya. Memang mudah membuatnya, dan hasilnya sungguh enak.  Terima kasih Cikgu Zainab, Jadi izinkan saya berkongsi resepi dengan kawan-kawan lain pula.

Kuih Dangai





















Bahan-bahannya:
3 mangkuk kelapa parut putih
1 mangkuk tepung pulut
1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
1/2 camt garam halus

Cara-cara Membuatnya:
1.  Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
2.  Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa. Perasakan dengan garam 
     dan gaul rata.  Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
3.  Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
4.  Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu 
      dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
5.  Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
6.  Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata, 
      ianya tidak perlu ditekan.
7.  Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan.






Cikgu Zainab menunjukkan cara-cara membuatnya

contoh acuan kuih dangai (sumber: blog amboiiray)


contoh kuih dari acuan sebenar (sumber : blog amboiiray)

1 comment: