Talam Kastard Jagung |
Bahan-bahannya:
Lapisan bawah (jagung):
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim
3 1/2 cawan santan
sedikit garam
sedikt pewarna kuning
Lapisan Atas (pandan):
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Cara menyediakan lapisan jagung:
1. Satukan semua jenis tepung ke dalam mangkuk
2. Masukkan gula, garam dan santan
3. Kacau hingga sebati dan tapiskan. Masukkan jagung krim
4. Masak adunan di atas api kecil sehingga naik wap
5. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas plastik
6. Kukus selama 20 minit
Cara menyediakan lapisan pandan:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
Tapiskan
2. Masak adunan di atas api kecil sehingga naik wap
3. Cakar2kan sedikit permukaan lapisan jagung tadi dan tuangkan adunan
pandan di atasnya
4. Kukus selama 20 minit
* sumber resepi : sinar kehidupanku, tq yatie.
pandan di atasnya
4. Kukus selama 20 minit
* sumber resepi : sinar kehidupanku, tq yatie.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Info pelajar khb-ert ting satu :
- kuih ni contoh bater cair
- kaedah memasak mengukus
Bahan lapisan jagung |
Satukan kesemua jenis tepung, gula dan santan, kacau sebati |
Masukkan jagung krim |
Kukus lapisan jagung setelah dimasak hingga naik wap atas api kecil |
Bahan lapisan pandan |
Satukan kesemua bahan, kacau sebati |
Tapiskan dan masak atas api kecil hingga naik wap |
Kukus selama 20 minit |
Siap dikukus |
No comments:
Post a Comment