Saturday, November 19, 2011

Talam Kastard Jagung

Talam Kastard Jagung


Bahan-bahannya:

Lapisan bawah (jagung):
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim
3 1/2 cawan santan
sedikit garam
sedikt pewarna kuning

Lapisan Atas (pandan):
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2  sudu besar gula
sedikit garam
sedikit pewarna hijau

Cara menyediakan lapisan jagung:
1.  Satukan semua jenis tepung ke dalam mangkuk
2.  Masukkan gula, garam dan santan
3.  Kacau hingga sebati dan tapiskan.  Masukkan jagung krim
4.  Masak adunan di atas api kecil sehingga naik wap
5.  Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas plastik
6.  Kukus selama 20 minit

Cara menyediakan lapisan pandan:
1.  Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
     Tapiskan
2.  Masak adunan di atas api kecil sehingga naik wap
3.  Cakar2kan sedikit permukaan lapisan jagung tadi dan tuangkan adunan
     pandan di atasnya
4.  Kukus selama 20 minit




* sumber resepi : sinar kehidupanku, tq yatie.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Info pelajar khb-ert ting satu :
- kuih ni contoh bater cair
- kaedah memasak mengukus


Bahan lapisan jagung

Satukan kesemua jenis tepung, gula dan santan, kacau sebati
Masukkan jagung krim
Kukus lapisan jagung setelah dimasak hingga naik wap atas api kecil
Bahan lapisan pandan
Satukan kesemua bahan, kacau sebati

Tapiskan dan masak atas api kecil hingga naik wap


Kukus selama 20 minit

Siap dikukus


No comments:

Post a Comment