Sunday, November 20, 2011

Roti Canai Telur



Hari minggu atau hari cuti bolehlah buat roti canai atau roti telur sendiri.  Bagi yang tak berapa lalu nak makan roti canai buatan mamak, lagi elok kita buat sendiri, kan...


Bahan-bahannya:(resepi asas resepi bonda)
500g tepung gandum
1/2 cawan air panas + 1 sudu marjerin
1 cawan air 
1/2 sudu kecil garam
sedikit shortening
*  boleh gantikan shortening dengan 2 sudu besar susu pekat manis

Inti:(untuk 8 keping)
4 biji telur ayam ( 1 biji telur untuk 2 roti canai)
2 biji bawang besar - dadu
2 biji cili hijau - hiris bulat (jika suka)
sedikit garam

sedikit marjerin
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuat:
1.    Campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan.
2.    Uli campuran bahan sehingga menjadi doh.
3.    Uli lagi lebih kurang 30 minit sehingga doh lembut. (Boleh guna
       mixer)
4.   Bahagikan doh kepada 8 bebola, disalut dengan marjerin setiap 
       bebola  
5.   Biarkan doh direhatkan sekurang2nya 2 jam, lebih lama lagi
       bagus
6.   Bagi inti pula, pukul sedikit telur dan campurkan dengan
       bawang, cili dan sedikit garam.
7.   Leperkan bebola doh nipis-nipis dan tebar agar menjadi lebar,
       jangan lupa sapu dengan sedikit minyak. (boleh tarik atau regang menjadi
       lebar kalau tak reti tebar).  Letakkan 1/8 bahagian campuran telur  di
       tengah-tengahnya.
8.   Lipat menjadi empat segi dan goreng dengan minyak sedikit
       sehingga keperangan
9.   Hidangkan dengan kuah dal atau kuah kari

Campurkan tepung, air, marjerin, shortening, garam

Uli sehingga menjadi doh

Bahagikan kepada 8 bebola kecil, sapu setiap bebola dengan marjerin

Leperkan bebola nipis dan tebar biar lebar 

Letakkan campuran telur + bawang

Lipat menjadi empat segi, goreng hingga keperangan


Roti telur yang siap

No comments:

Post a Comment