Hari minggu atau hari cuti bolehlah buat roti canai atau roti telur sendiri. Bagi yang tak berapa lalu nak makan roti canai buatan mamak, lagi elok kita buat sendiri, kan...
Bahan-bahannya:(resepi asas resepi bonda)
500g tepung gandum
1/2 cawan air panas + 1 sudu marjerin
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
sedikit shortening
* boleh gantikan shortening dengan 2 sudu besar susu pekat manis
* boleh gantikan shortening dengan 2 sudu besar susu pekat manis
Inti:(untuk 8 keping)
4 biji telur ayam ( 1 biji telur untuk 2 roti canai)
2 biji bawang besar - dadu
2 biji cili hijau - hiris bulat (jika suka)
sedikit garam
sedikit marjerin
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuat:
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan.
2. Uli campuran bahan sehingga menjadi doh.
3. Uli lagi lebih kurang 30 minit sehingga doh lembut. (Boleh guna
mixer)
mixer)
4. Bahagikan doh kepada 8 bebola, disalut dengan marjerin setiap
bebola
5. Biarkan doh direhatkan sekurang2nya 2 jam, lebih lama lagi
bagus
6. Bagi inti pula, pukul sedikit telur dan campurkan dengan
bawang, cili dan sedikit garam.
bebola
5. Biarkan doh direhatkan sekurang2nya 2 jam, lebih lama lagi
bagus
6. Bagi inti pula, pukul sedikit telur dan campurkan dengan
bawang, cili dan sedikit garam.
7. Leperkan bebola doh nipis-nipis dan tebar agar menjadi lebar,
jangan lupa sapu dengan sedikit minyak. (boleh tarik atau regang menjadi
lebar kalau tak reti tebar). Letakkan 1/8 bahagian campuran telur di
tengah-tengahnya.
jangan lupa sapu dengan sedikit minyak. (boleh tarik atau regang menjadi
lebar kalau tak reti tebar). Letakkan 1/8 bahagian campuran telur di
tengah-tengahnya.
8. Lipat menjadi empat segi dan goreng dengan minyak sedikit
sehingga keperangan
sehingga keperangan
9. Hidangkan dengan kuah dal atau kuah kari
Campurkan tepung, air, marjerin, shortening, garam |
Uli sehingga menjadi doh |
Bahagikan kepada 8 bebola kecil, sapu setiap bebola dengan marjerin |
Leperkan bebola nipis dan tebar biar lebar |
Letakkan campuran telur + bawang |
Lipat menjadi empat segi, goreng hingga keperangan |
Roti telur yang siap |
No comments:
Post a Comment