Lapisan Bawahnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1 cawan keladi - potong dadu dan rebus
sedikit garam
3 cawan santan cair
Lapisan Atasnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
sedikit garam
3 cawan santan pekat
Sedikit pewarna ungu
Cara-Cara Membuatnya:
1. Untuk lapisan bawah; masukkan kesemua tepung, gula dan garam ke dalam
mangkuk adunan. Curahkan santan sedikit demi dan kacau hingga sebati.
mangkuk adunan. Curahkan santan sedikit demi dan kacau hingga sebati.
2. Masak adunan sehingga agak likat, masukkan potongan keladi, kacau rata dan
tuangkan ke dalam acuan.
tuangkan ke dalam acuan.
3. Kukus selama 20 minit.
4. Untuk lapisan atas pula; masukkan tepung beras, tepung ubi, garam dan santan
dalam mangkuk adunan. Kacau sebati. Letakkan sedikit pewarna ungu.
dalam mangkuk adunan. Kacau sebati. Letakkan sedikit pewarna ungu.
5. Masak adunan sehingga naik wap. Cakar-cakarkan lapisan bawah dengan garfu
dan tuangkan adunan ke atasnya.
dan tuangkan adunan ke atasnya.
6. Kukus selama 20 minit.
* Adunan lapisan atas, saya letak gula dalam 1/2 cawan. Resepi asalnya tak de gula.
* (sumber resepi : kolej komuniti selayang)
Tq my sister suhaila
Bahan lapisan bawah |
Kacau hingga sebati bahan2 lapisan bawah |
Masak di atas api dengan api perlahan |
Masak hingga agak likat |
Tuangkan ke dalam acuan, kukus selama 20 minit |
Bahan lapisan atas |
Kacau hingga sebati bahan2 lapisan atas |
Masak di atas api kecil hingga naik wap |
Tuang ke atas lapisan pertama, kukus selama 20 minit |
Biar betul2 sejuk sebelum dipotong |
No comments:
Post a Comment