Monday, November 28, 2011

Talam Keladi




Bahan-bahannya:
Lapisan Bawahnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1 cawan keladi - potong dadu dan rebus
sedikit garam
3 cawan santan cair

Lapisan Atasnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
sedikit garam
3 cawan santan pekat
Sedikit pewarna ungu

Cara-Cara Membuatnya:
1.    Untuk lapisan bawah; masukkan kesemua tepung, gula dan garam ke dalam 
       mangkuk adunan.  Curahkan santan sedikit demi dan kacau hingga sebati.
2.   Masak adunan sehingga agak likat, masukkan potongan keladi, kacau rata dan 
       tuangkan ke  dalam acuan.
3.   Kukus selama 20 minit.  
4.   Untuk lapisan atas pula; masukkan tepung beras, tepung ubi, garam dan santan 
       dalam mangkuk adunan.  Kacau sebati.  Letakkan sedikit pewarna ungu.
5.   Masak adunan sehingga naik wap.  Cakar-cakarkan lapisan bawah dengan garfu
      dan  tuangkan adunan ke atasnya.  
6.   Kukus selama 20 minit. 

* Adunan lapisan atas, saya letak gula dalam 1/2 cawan.  Resepi asalnya tak de gula.

* (sumber resepi : kolej komuniti selayang) 
Tq my sister suhaila 


Bahan lapisan bawah

Kacau hingga sebati bahan2 lapisan bawah

Masak di atas api dengan api perlahan

Masak hingga agak likat

Tuangkan ke dalam acuan, kukus selama 20 minit


Bahan lapisan atas

Kacau hingga sebati bahan2 lapisan atas

Masak di atas api kecil hingga naik wap

Tuang ke atas lapisan pertama, kukus selama 20 minit

Biar betul2 sejuk sebelum dipotong



No comments:

Post a Comment