Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
bunga lawang
cengkih
kayu manis
pelaga
buah keras
jintan hitam
jintan manis
halba
lada hitam
basil
rosemary
oregano
thyme
kesum
sage
pudina
daun kari
ketumbar
chives
tarragon
dill
fennel
bunga kantan
daun bay
cekur
daun limau purut
marjoram
selom
pegaga
pucuk putat
tenggek burung
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, January 30, 2012
Jeruk Kedondong
7:14 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
(Resepi bonda tanpa bahan pengawet)
Bahan-bahannya:
1 - 2kg buah kedondongSedikit kapur
1 kg gula pasir
Air secukupnya (lebih kurang 10 cawan)
sedikit pewarna kuning
2 sudu teh garam
Cara Membuatnya:
1. Kupas kesemua buah dan dicuci bersih
2. Rendam dalam air kapur lebih kurang 1/2 jam
3. Bilas dan toskan buah
4. Rebus air dalam periuk, agak-agak suam, tutup api dan masukkan buah kedondong selama
5 minit. Toskan
5. Sementara itu, masak gula dengan 10 cawan air sehingga menjadi air gula. Sejukkan
6. Masukkan buah kedondong, 2 sudu teh garam dan sedikit pewarna kuning ke dalam air gula.
Simpan dalam bekas yang bertutup di dalam peti sejuk. Dalam masa dua hari dah boleh
makan ....jeruk dah jadi....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion

0 comments:
Post a Comment