Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
bunga lawang
cengkih
kayu manis
pelaga
buah keras
jintan hitam
jintan manis
halba
lada hitam
basil
rosemary
oregano
thyme
kesum
sage
pudina
daun kari
ketumbar
chives
tarragon
dill
fennel
bunga kantan
daun bay
cekur
daun limau purut
marjoram
selom
pegaga
pucuk putat
tenggek burung
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Friday, January 27, 2012
Nasi Goreng Ala Thai
8:03 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Sumber : Masakan Thai
By : Chef Sarji
Bahan A
1 cawan nasi putih
1/2 batang bunga kantan (dihiris)
sedikit lobak merah (dihiris halus)
sedikit kacang panjang (dihiris)
3 biji cili padi (diketuk)
1 biji telur
Bahan B
1 ekor sotong
2 ekor udang
sedikit isi ayam
1 sudu teh pes tomyam
1 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 batang serai (dihiris)
1 sudu teh cili kisar
2 titik minyak bijan
3/4 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Cara membuat
1. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana dan tumis bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan semua bahan B dan kacau sehingga lauk masak
3. Masukkan telur dan kacau sehingga setengah masak
4. Masukkan semua bahan A dan kacau dengan api sederhana besar sehingga nasi kering
5. Sedia dihidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion

0 comments:
Post a Comment