Sumber : Buku masakan Thai
By : Chef Sarji
Bahan A
1 cawan nasi putih
sedikit lobak merah (dipotong dadu)
sedikit kacang panjang
1 biji telur
Bahan B (perencah)
1 ulas bawang putih
1/4 sudu teh garam
1/4 serbuk lada putih
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan minyak masak
Bahan C
Sedikit isi ayam (dadu)
1 ekor sotong
3 ekor udang
1/2 batang serai (diketuk)
1/4 labu bawang besar (dihiris)
1 ulas bawang putih (diketuk)
sedikit bunga kobis
sedikit lobak merah (hiris bulat)
3 biji cili api
1 sudu teh pes tomyam
1 sudu teh kicap manis
1/2 helai daun limau purut
1 sudu makan sos cili
1/4 sudu teh sos ikan
1/4 sudu teh serbuk lada
1/2 cawan stok ayam / daging
1 sudu makan minyak masak
Cara Membuat Nasi goreng
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga harum.
2. Masukkan telur dan bahan B. Goreng sehingga setengah
masak.
3. Masukkan nasi, lobak merah dan kacang panjang. Kacau
sehingga nasi garing.
Cara Membuat Padprik
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar
sehingga harum. Masukkan bahan lauk-pauk. Gaul sehingga
masak
2. Masukkan semua bahan perencah dan sayuran
3. Masukkan stok ayam dan masak sehingga sayur masak dan sos
kelihatan pekat
4. Hidangkan bersama nasi goreng
No comments:
Post a Comment