Sunday, February 5, 2012

Talam Suji


Bahan-bahannya:
Lapisan bawah:
3 cawan santan cair
1 cawan tepung suji
1/2 cawan gula pasir
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula perang
sedikit garam

Cara-cara membuat:
1.  Masak kesemua bahan lapisan bawah sehingga agak likat.
2.  Tuangkan ke dalam loyang yang disapu dengan minyak
3.  Kukus selama 20 minit.
4.  Masak pula kesemua bahan lapisan atas sehingga agak likat.
5.  Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu, tuangkan adunan lapisan atas
6.  Kukus selama 20 minit
7.  Sejukkan sebelum dipotong

Bahan lapisan atas

Bahan lapisan bawah

Masak semua bahan lapisan bawah sehingga agak likat

Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus


Masak semua bahan lapisan atas sehingga likat

Tuang adunan ke atas lapisan bawah dan kukus


* sumber : kolej komuniti selayang
   tkasih buat suhaila berkongsi resepi
   

No comments:

Post a Comment