Saturday, November 26, 2011

Daging Paprik



Bahan-bahannya:
300g daging – rebus sampai empuk dan hiris nipis
3 ulas bawang merah – tumbuk
1 ulas bawang putih – tumbuk
Sehiris halia – tumbuk
1 sudu besar cili kisar
2 batang serai - diketuk
1 biji bawang besar – hiris
1 biji cili merah – hiris
3 biji cili padi – diketuk
½ kuntum bunga kobis – potong kecil
½ batang keret – hiris nipis
5 batang putik jagung – hiris nipis
2 sudu besar  sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

*  limau kasturi boleh diganti dengan pes tomyam jika suka

Cara-cara membuatnya:
1.        Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan cili kisar.
2.        Masukkan pula bawang hiris, halia hiris dan serai. Tumis sehingga wangi
3.        Masukkan daging yang telah dihiris, gaul rata. Masak sebentar.  
  Masukkan  sedikit air
4.        Masukkan sayur-sayuran, cili merah, cili padi, daun limau purut.  Gaul rata
5.        Masukkan bahan sos, gaul rata. Perasakan dan perah air limau nipis
6.        Angkat dan hidangkan








No comments:

Post a Comment