Friday, November 25, 2011

Roti Sosej Mayonis



Bahan-bahannya:

Untuk doh manis:
500g tepung roti
2 biji telur
150 ml susu segar suam
110g  gula
10g yis
80g mentega
30g susu tepung
1 sudu kecil pelembut roti
1/2 sudu kecil garam
10 batang sosej perisa keju - rebus dulu
Mayonis
Sos cili


Bahan sapuan: 
 1 biji kuning telur + sedikit susu segar
Sedikit mentega - untuk mengilatkan roti setelah dibakar 

1.      Masukkan semua bahan kering seperti tepung, gula, yis, pelembut roti, garam 
         dan susu tepung dalam mangkuk adunan.
2.     Gaul dengan mentega, diikuti dengan susu dan telur.  Uli adunan sehingga 
         lembut.  
3.     Tutup doh dan biarkan mengembang dua kali ganda.
4.     Apabila doh telah mengembang, tumbuk-tumbukkan untuk membuang udara
         didalammya. Bahagikan doh kepada 10 bahagian.  Bulat-bulatkan.
5.     Canai memanjang mengikut saiz sosej.  Letakkan sosej ditengahnya dan gulung.
6.     Potong dua doh yang digulung tadi.  Setiap satu bahagian dipotong dua tetapi 
         jangan putus.  
7.     Buka potongan doh tersebut dan silangkan. (Lihat gambar)
8.     Sapukan permukaan roti dengan kuning telur + susu.
9.     Letakkan mayonis dan cili sos di atasnya.  Jika suka letakkan dahulu mix vege.
10.   Biarkan mengembang dalam 15 minit, bakar sehingga keperangan.  Apabila 
         masak,  sapukan mentega untuk mengilatkan roti

* (sumber resepi diubahsuai dari trymasak.my)





















No comments:

Post a Comment