Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
bunga lawang
cengkih
kayu manis
pelaga
buah keras
jintan hitam
jintan manis
halba
lada hitam
basil
rosemary
oregano
thyme
kesum
sage
pudina
daun kari
ketumbar
chives
tarragon
dill
fennel
bunga kantan
daun bay
cekur
daun limau purut
marjoram
selom
pegaga
pucuk putat
tenggek burung
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Saturday, November 26, 2011
Daging Paprik
7:42 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Bahan-bahannya:
300g daging – rebus sampai empuk dan hiris nipis
3 ulas bawang merah – tumbuk
1 ulas bawang putih – tumbuk
Sehiris halia – tumbuk
1 sudu besar cili kisar
2 batang serai - diketuk
1 biji bawang besar – hiris
1 biji cili merah – hiris
3 biji cili padi – diketuk
½ kuntum bunga kobis – potong kecil
½ batang keret – hiris nipis
5 batang putik jagung – hiris nipis
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
* limau kasturi boleh diganti dengan pes tomyam jika suka
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan cili kisar.
2. Masukkan pula bawang hiris, halia hiris dan serai. Tumis sehingga wangi
3. Masukkan daging yang telah dihiris, gaul rata. Masak sebentar.
Masukkan sedikit air
Masukkan sedikit air
4. Masukkan sayur-sayuran, cili merah, cili padi, daun limau purut. Gaul rata
5. Masukkan bahan sos, gaul rata. Perasakan dan perah air limau nipis
6. Angkat dan hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment