Kari Ikan |
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan merah - potong 7 keping
3 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia - hiris halus
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
3 sudu rempah kari ikan - bancuh dengan air pekat-pekat
3 ulas bwang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia - tumbuk lumat , dicampur dengan rempah kari
2 sudu cili kering kisar
1 cawan santan pekat
2 - 3 cawan santan cair
sedikit air asam jawa
sedikit daun kari
10 batang bendi
2 biji tomato saiz kecil - belah 4
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara membuat:
(sama seperti masak kurma)
Bawang merah, bawang putih + halia hiris, rempah kari + bawang /halia tumbuk, ikan, santan |
Bendi, tomato, air asam jawa |
Tumis bawang merah, bawang putih, halia hiris + rempah penumis |
Masukkan rempah kari + bawang tumbuk + cili kisar, tumis hingga wangi |
Masukkan ikan, santan cair dan daun kari |
Biarkan mendidih, masukkan santan pekat, air asam jawa dan garam |
Masukkan sayur bendi dan tomato, biar sebentar, angkat |
No comments:
Post a Comment