Tuesday, November 22, 2011

Kari Ikan

Kari Ikan



Bahan-bahannya:
1 ekor ikan merah - potong 7 keping
3 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia - hiris halus
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
3 sudu rempah kari ikan - bancuh dengan air pekat-pekat
3 ulas bwang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia - tumbuk lumat , dicampur dengan rempah kari
2 sudu cili kering kisar
1 cawan santan pekat
2 - 3 cawan santan cair
sedikit air asam jawa
sedikit daun kari
10 batang bendi
2 biji tomato saiz kecil - belah 4
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara membuat:
(sama seperti masak kurma)

Bawang merah, bawang putih + halia hiris, rempah kari + bawang /halia tumbuk, ikan, santan
  
Bendi, tomato, air asam jawa

Tumis bawang merah, bawang putih, halia hiris + rempah penumis
 
Masukkan rempah kari + bawang tumbuk + cili kisar, tumis hingga wangi
 
Masukkan ikan, santan cair dan daun kari


Biarkan mendidih, masukkan santan pekat, air asam jawa dan garam
 
Masukkan sayur bendi dan tomato, biar sebentar, angkat

No comments:

Post a Comment