Kole Kacang |
Bahan-bahannya:
1 cawan santan pekat (untuk dapatkan tahi minyak)
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam
Cara-cara membuatnya:
1. Masak 1 cawan santan pekat dengan api kecil sehingga menjadi tahi minyak.
Ambil tahi minyak dan minyak yang terhasil
2. Masak gula merah dan air hingga gula larut. Tapiskan
3. Kacau tepung kacang hijau bersama 2 cawan santan, minyak yang terhasil
tadi dan air gula hingga sebati. Tapiskan
4. Kacau dalam kuali atas api kecil sehingga likat
5. Masukkan dalam acuan, taburkan tahi minyak dan sejukkan
* sumber resepi : kolej komuniti selayang
tq my sister suhaila
Bahan-bahannya ; tepung kacang, santan, gula merah + gula pasir, tahi minyak |
Masak santan dengan api kecil |
Sentiasa kacau |
Dapatkan tahi minyak yang terhasil |
Masak gula merah + air, tapiskan |
Kacau tepung, santan, air gula, minyak |
Kacau di atas api kecil |
Sentiasa kacau untuk mengelakkan bergentil |
Kacau hingga likat |
Tuang dalam acuan dan tabur tahi minyak |
Kuih yang siap |
No comments:
Post a Comment