Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong 8
6 ulas bawang merah - 3 ulas hiris, 3 ulas tumbuk
4 ulas bawang putih - 2 ulas hiris, 2 ulas tumbuk
4 keping halia - 2 keping hiris, 2 keping tumbuk
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
3 sudu besar rempah kurma - bancuh pekat dengan air
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga
1 batang kecil keret - potong dadu
2 biji kentang - potong dadu
1 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - belah dua
2 mangkuk air
1 cawan santan pekat
Air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris
bersama rempah tumis
2. Apabila wangi, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk
bersama rempah kurma + jintan manis tumbuk. Tumis sehingga wangi
3. Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata. Masak sebantar.
4. Masukkan 2 mangkuk air dan biarkan kentang separuh empuk.
5. Kemudian masukkan pula keret dan santan pekat. Biarkan mendidih.
6. Masukkan garam secukup rasa dan air asam jawa.
7. Apabila cukup dan empuk, sebelum tutup api, masukkan tomato dan cili merah.
8. Hidangkan
Bawang + rempah tumis, rempah kurma, ayam, kentang |
Keret, cili, santan |
Tumiskan bawang hiris + halia hiris + rempah tumis |
Masukkan bahan yang ditumbuk dan rempah kurm , tumis hingga wangi |
Masukkan ayam dan kentang |
Gaul rata rempah dengan ayam |
Masukkan 2 mangkuk air, didihkan |
Masukkan santan dan keret, masak hingga kentang empuk, bubuh garam dan air asam jawa |
Akhir sekali masukkan cili dan tomato |
No comments:
Post a Comment