Monday, November 21, 2011

Kurma Ayam




Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong 8
6 ulas bawang merah - 3 ulas hiris, 3 ulas tumbuk 
4 ulas bawang putih - 2 ulas hiris, 2 ulas tumbuk
4 keping halia - 2 keping hiris, 2 keping tumbuk
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
3  sudu besar rempah kurma - bancuh pekat dengan air
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga
1 batang kecil keret - potong dadu
2 biji kentang - potong dadu
1 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - belah dua
2 mangkuk air
1 cawan santan pekat
Air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
1.  Panaskan sedikit minyak.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris 
      bersama rempah tumis
2.  Apabila wangi, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk 
      bersama rempah kurma + jintan manis tumbuk.  Tumis sehingga wangi
3.  Masukkan ayam dan kentang.  Gaul rata. Masak sebantar.
4.  Masukkan 2 mangkuk air dan biarkan kentang separuh empuk.
5.  Kemudian masukkan pula keret dan santan pekat. Biarkan mendidih.
6.  Masukkan garam secukup rasa dan air asam jawa.
7.  Apabila cukup dan empuk, sebelum tutup api, masukkan tomato dan cili merah.
8.  Hidangkan

Bawang + rempah tumis, rempah kurma, ayam, kentang
 
Keret, cili, santan


Tumiskan bawang hiris + halia hiris + rempah tumis

Masukkan bahan yang ditumbuk dan rempah kurm , tumis hingga wangi

Masukkan ayam dan kentang

Gaul rata rempah dengan ayam

Masukkan 2 mangkuk air, didihkan

Masukkan santan dan keret, masak hingga kentang empuk, bubuh garam dan air asam jawa

 
Akhir sekali masukkan cili dan tomato

No comments:

Post a Comment