Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
bunga lawang
cengkih
kayu manis
pelaga
buah keras
jintan hitam
jintan manis
halba
lada hitam
basil
rosemary
oregano
thyme
kesum
sage
pudina
daun kari
ketumbar
chives
tarragon
dill
fennel
bunga kantan
daun bay
cekur
daun limau purut
marjoram
selom
pegaga
pucuk putat
tenggek burung
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Friday, November 25, 2011
Roti Sosej Mayonis
8:56 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Bahan-bahannya:
Untuk doh manis:
500g tepung roti
2 biji telur
150 ml susu segar suam
110g gula
10g yis
80g mentega
30g susu tepung
1 sudu kecil pelembut roti
1/2 sudu kecil garam
10 batang sosej perisa keju - rebus dulu
Mayonis
Sos cili
2 biji telur
150 ml susu segar suam
110g gula
10g yis
80g mentega
30g susu tepung
1 sudu kecil pelembut roti
1/2 sudu kecil garam
10 batang sosej perisa keju - rebus dulu
Mayonis
Sos cili
Bahan sapuan:
1 biji kuning telur + sedikit susu segar
Sedikit mentega - untuk mengilatkan roti setelah dibakar
1. Masukkan semua bahan kering seperti tepung, gula, yis, pelembut roti, garam
dan susu tepung dalam mangkuk adunan.
dan susu tepung dalam mangkuk adunan.
2. Gaul dengan mentega, diikuti dengan susu dan telur. Uli adunan sehingga
lembut.
lembut.
3. Tutup doh dan biarkan mengembang dua kali ganda.
4. Apabila doh telah mengembang, tumbuk-tumbukkan untuk membuang udara
didalammya. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Bulat-bulatkan.
5. Canai memanjang mengikut saiz sosej. Letakkan sosej ditengahnya dan gulung.
6. Potong dua doh yang digulung tadi. Setiap satu bahagian dipotong dua tetapi
jangan putus.
jangan putus.
7. Buka potongan doh tersebut dan silangkan. (Lihat gambar)
8. Sapukan permukaan roti dengan kuning telur + susu.
9. Letakkan mayonis dan cili sos di atasnya. Jika suka letakkan dahulu mix vege.
10. Biarkan mengembang dalam 15 minit, bakar sehingga keperangan. Apabila
masak, sapukan mentega untuk mengilatkan roti
* (sumber resepi diubahsuai dari trymasak.my)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment