Thursday, December 1, 2011

Apple Crumble


Dah lama berhajat nak buat apple crumble ni, baru hari ni tercapai.  Memang mudah dan cepat membuatnya. Kalau buat pai epal, nak kena canai pastrinya. Apple crumble tak payah...bolehlah kwn2 buat juga.... selamat mencuba.  Sedap makan sejuk dengan ais krim...yummy..yummy...







Bahan-bahannya:
3 biji epal hijau sederhana besar - kupas dan potong 12
130 g gula perang
130g mentega
220g tepung naik sendiri
sedikit serbuk kulit kayu manis (cinnamon)
1/2 cawan cornflake - dihancurkan atau oat pun boleh


Cara-cara membuatnya:
1.   Panaskan oven, 170 celcius atau gas no 4 (bergantung kepada dapur gas)
2.   Masukkan tepung dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
3.   Gaul ramas mentega dan tepung sehingga menjadi serbuk roti
4.   Masukkan gula perang (tinggalkan dalam 2 sudu besar ) dan cornflakes. Gaul 
       sebati
5.   Susun sebaris epal dalam tin pembakar. Taburkan sedikit mentega.
6.   Taburkan pula lebihan gula perang dan serbuk kayu manis ke atas epal.  Ulang 
       proses tadi  sehingga epal habis. 
7.   Tutup permukaan epal dengan campuran tepung dan mentega tadi.
8.   Bakar sehingga keperangan
9.   Enak di makan sejuk bersama ais krim.


* siapa tak suka manis, boleh kurangkan gula 
* boleh juga guna separuh gula perang,separuh gula putih
* boleh juga epal dimasak dulu dengan sedikit mentega dan serbuk kayu manis 
* boleh juga guna epal merah


Mentega, tepung, gula perang


Hirisan epal, cornflakes, cinnamon


Potong dadu mentega


Gaul ramas mentega dan tepung menjadi serbuk roti


Gaul sebati dengan gula perang dan cornflakes


Susun hirisan epal, letak sikit mentega dan tabur gula perang + cinnamon


Tutup permukaan epal dengan campuran tepung tadi


Bakar hingga keperangan



No comments:

Post a Comment