Friday, December 16, 2011

Donut

Salam semua... pagi ni saya dan anak-anak bersarapan dengan donut dan mee sup saja.  Anak-anak dah lama tak makan donut buatan sendiri, jadi saya pun buatlah dengan bantuan si angah.  Donutnya jadi sungguh lembut dan sedap...hi..hi..
Di sini saya kongsikan resepinya:




Bahan-bahannya:(18 biji saiz sederhana)
1 peket yis mauripan
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan shortening
2 sudu makan mentega
2 sudu makan susu tepung
1/2 sudu kecil garam 
200 ml air suam
500 gram tepung roti
1 biji telur
Gula halus secukupnya
Minyak menggoreng secukupnya


Cara-cara membuatnya:
1.  Masukkan yis, gula pasir, susu tepung, garam dan air suam dalam  mangkuk adunan. 
     Kacau bahan-bahan hingga larut.  Biarkan seketika sehingga campuran yis mengembang.
2.  Masukkan separuh dari tepung ke dalam campuran yis, kacau dengan sudu. Masukkan
     pula, mentega, shortening dan telur yang telah dipukul.  Kacau lagi
3.  Masukkan tepung yang separuh lagi dan kacau rata.  Setelah itu, uli dengan tangan
     sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan
4.  Canai dan terap dengan acuan. (sementara menerap dan memanaskan minyak, donut dah
     mengembang)




5.   Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan sehingga perang. 
6.  Toskan minyak dan salut donut dengan gula halus.



1 comment: