Di sini saya kongsikan resepinya:
Bahan-bahannya:(18 biji saiz sederhana)
1 peket yis mauripan
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan shortening
2 sudu makan mentega
2 sudu makan susu tepung
1/2 sudu kecil garam
200 ml air suam
500 gram tepung roti
1 biji telur
Gula halus secukupnya
Minyak menggoreng secukupnya
Cara-cara membuatnya:
1. Masukkan yis, gula pasir, susu tepung, garam dan air suam dalam mangkuk adunan.
Kacau bahan-bahan hingga larut. Biarkan seketika sehingga campuran yis mengembang.
Kacau bahan-bahan hingga larut. Biarkan seketika sehingga campuran yis mengembang.
2. Masukkan separuh dari tepung ke dalam campuran yis, kacau dengan sudu. Masukkan
pula, mentega, shortening dan telur yang telah dipukul. Kacau lagi
pula, mentega, shortening dan telur yang telah dipukul. Kacau lagi
3. Masukkan tepung yang separuh lagi dan kacau rata. Setelah itu, uli dengan tangan
sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan
sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan
4. Canai dan terap dengan acuan. (sementara menerap dan memanaskan minyak, donut dah
mengembang)
mengembang)
6. Toskan minyak dan salut donut dengan gula halus.
sedapnya!!!!!!
ReplyDelete