Salam semua... hari ni saya buat kek yang tak perlu dibakar, hanya perlu disejukkan dalam peti ais sahaja. Lebih kurang Tiramisu. Ianya senang dan mudah. Tetapi saya rasa kek ni lebih sesuai dinamakan biskut lapis keju sebab hanya menggunakan biskut je...Biskut lapis keju saya ni nipis je sebab menggunakan setengah sukatan sahaja. Rasanya sedap...bolehlah rakan-rakan mencubanya...
Terima kasih Yatie, di Sinar Kehidupanku kerana berkongsi resepi.
Bahan-bahan A:
2 bungkus biskut marie perasa coklat
500ml susu segar (dipanaskan)
Bahan-bahan B:
500 g keju krim (philadelphia)
10 ml susu segar
½ cawan gula halus
Cara-cara membuatnya:
1. Pukul keju dengan gula halus hingga sebati
2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit (jangan sampai terlalu
cair)
3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
4. Panaskan susu segar sebentar sehingga suam-suam panas
5. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu suam,
terus susun di dalam acuan yang telah dialas dengan plastik
6. Sapukan adunan keju di atasnya, ratakan
7. Ulang proses melapis biskut dan menyapukan adunan keju
sehingga habis.
8. Pastikan adunan keju menjadi lapisan atas sekali
9. Taburkan biskut yang telah dikisar diatas permukaan kek.
10 Tekan-tekan sedikit permukaan kek dan sejukkan di dalam peti
sejuk selama 6 jam
No comments:
Post a Comment