Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Asmaul Husna

Renungan

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"

AutoCAD 2D

AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717

AutoCAD 3D

AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717

bunga lawang

cengkih

kayu manis

pelaga

buah keras

jintan hitam

jintan manis

halba

lada hitam

basil

rosemary

oregano

thyme

kesum

sage

pudina

daun kari

ketumbar

chives

tarragon

dill

fennel

bunga kantan

daun bay

cekur

daun limau purut

marjoram

selom

pegaga

pucuk putat

tenggek burung

ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, February 20, 2012

Kek Lapis Keju



Salam semua... hari ni saya buat kek yang tak perlu dibakar, hanya perlu disejukkan dalam peti ais sahaja. Lebih kurang Tiramisu. Ianya senang dan mudah.  Tetapi saya rasa kek ni lebih sesuai dinamakan biskut lapis keju sebab hanya menggunakan biskut je...Biskut lapis keju saya ni nipis je sebab menggunakan setengah sukatan sahaja.  Rasanya sedap...bolehlah rakan-rakan mencubanya...
Terima kasih Yatie, di Sinar Kehidupanku kerana berkongsi resepi.



Bahan-bahan A:
2 bungkus biskut marie perasa coklat
500ml susu segar (dipanaskan)

Bahan-bahan B:
500 g keju krim (philadelphia)
10 ml susu segar
½ cawan gula halus

Cara-cara membuatnya:
1.    Pukul keju dengan gula halus hingga sebati
2.    Masukkan susu segar sedikit demi sedikit (jangan sampai terlalu 
      cair)
3.    Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
4.    Panaskan susu segar sebentar sehingga suam-suam panas
5.    Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu suam, 
      terus susun di dalam acuan yang telah dialas dengan plastik
6.    Sapukan adunan keju di atasnya, ratakan
7.    Ulang proses melapis biskut dan menyapukan adunan keju 
      sehingga habis.
8.   Pastikan adunan keju menjadi lapisan atas sekali
9.   Taburkan biskut yang telah dikisar diatas permukaan kek.
10   Tekan-tekan sedikit permukaan kek dan sejukkan di dalam peti 
      sejuk selama 6 jam 

Pukul keju krim dengan gula halus dan susu hingga kembang

Celupkan biskut ke dalam susu suam

Lapisan biskut yang dicelup susu

Sapukan adunan keju di atas biskut tadi

Lapis lagi dengan biskut yang dicelup susu

Hias permukaan atas dengan serbuk biskut

Kek lapis keju

0 comments:

Waktu solat

Salat times for ٨١٣٠٠ Johor Bahru, Johor, Malaysia ٤٢-٢Jalan Kebangsaan ١٨, Taman Universiti,. Muslim Prayer Times Widget by Alhabib.

Cuaca

bloguez.com

Kategori

Recents post

About Me

My Photo
suzana
Johor Bahru, Malaysia
Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
View my complete profile