Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717
bunga lawang
cengkih
kayu manis
pelaga
buah keras
jintan hitam
jintan manis
halba
lada hitam
basil
rosemary
oregano
thyme
kesum
sage
pudina
daun kari
ketumbar
chives
tarragon
dill
fennel
bunga kantan
daun bay
cekur
daun limau purut
marjoram
selom
pegaga
pucuk putat
tenggek burung
ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Tuesday, November 1, 2011
Quiche Ayam
5:25 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
| Quiche Ayam |
Bahan-bahannya:
Pastri:
125g marjerin / mentega
250g tepung gandum
1/2 camt garam halus
6 sudu makan air sejuk
Inti:
1 biji bawang besar (dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
100g isi ayam (dadu)
1/2 tin cendawan butang (hiris nipis)
Garam, serbuk lada hitam, oregano secukup rasa
100g susu segar
100g krim putar
2 biji telur
3 tangkai daun sup (hiris halus)
1 biji cili merah (hiris nipis)
2 camb keju parut
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan ketuhar 180 C / gas no 5
2. Gaul ramas tepung, marjerin dan garam sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sejuk dan satukan tepung menjadi doh. Rehatkan doh
sebentar.
3. Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan ayam.
Kacau sebentar. Masukkan cendawan dan perasakan. Angkat dan ketepikan
4. Pukul sedikit telur dalam mangkuk adunan, masukkan susu, krim, ayam
yang telah ditumis, keju parut, dan daun sup. Sesuaikan rasa dengan
garam, lada hitam dan oregano.
5. Alaskan tin pembakar dengan pastri. Curahkan adunan inti ayam. Bakar
selama 40 minit atau sehingga keperangan
| bawang, ayam,cendawan, keju parut dan daun sup |
| tumis bawang besar dan bawang putih |
| masukkan isi ayam |
| masukkan cendawan butang |
| masukkan ayam ke dalam bancuhan susu dan telur |
| alas tin dengan pastri |
| masukkan bancuhan susu, telur dan ayam |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment