Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
October
(24)
- Kek Permaisuri
- Latihan Kos Pakaian
- Latihan RDA
- Latihan Stail Pakaian
- Latihan Wardrobe
- Pesta Buku Karangkraf
- Apa khasiat buah malberi ni? Kat rumah saya ada ...
- Latihan Langkah Membentuk Pasukan
- Herba Apa Ni?
- Latihan Piramid Makanan
- Latihan Menu
- Latihan Belanjawan
- Latihan Diet
- Topik Pembinaan Fabrik T5
- Tat Blueberi Segar
- Resepi : Blueberry Cream Cheese Tartlet
- HADIS : BERILMU
- Happy Deepavali
- Laksa Johor
- Kehebatan Syurga Berdasarkan AlQuran
- 7M Agar Anak Selalu Hidup Bersama AlQuran
- Aktiviti Selepas PMR
- Amali masakan bersama 5ERT
- Info : Kanser daripada bekas makanan
-
▼
October
(24)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Tuesday, October 25, 2011
Laksa Johor
8:27 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
1 paket spaghetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
Bahan A - (direbus dan dikisar)
1kg Ikan kembong
100 udang basah (jika suka)
50 g isi ikan kurau (jika suka)
Bahan B (dikisar)
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
100g udang kering
1 peket rempah kari (dibancuh)
Bahan C (masukkan dalam kuah)
3 batang serai - diketuk
4-5 keping asam keping
2 biji kelapa untuk santan pekat
Kerisik dari 1/2 biji kelapa
Daun kesum / bunga kantan
Bahan D (bahan iringan)
Limau kasturi - belah dua
Timun - hiris halus
Tauge
Kacang panjang - hiris halus
Lobak asin
Bawang besar- hiris bulat
Daun kesum / daun selasih - hiris halus
Sambal belacan
Cara-cara
1. Rebuskan ikan, asingkan tulang dan kisar hingga halus (termasuk udang/
isi kurau) bersama air rebusan
isi kurau) bersama air rebusan
2. Untuk membuat kuahnya; tumis bahan B dan serai hingga wangi
3. Bila garing, masukkan rempah kari dan tumis hingga wangi
4. Masukkan ikan, udang dan isi kurau yang telah dikisar.
5. Masukkan santan dan kerisik diikuti air secukupnya
6. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
7. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan.
Hidangkan bersama spaghetti dan bahan iringan
* gambar ehsan google image
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment