Asmaul Husna

Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D

Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717
AutoCAD 3D

Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717

bunga lawang

cengkih

kayu manis

pelaga

buah keras

jintan hitam

jintan manis

halba

lada hitam

basil

rosemary

oregano
thyme

kesum

sage

pudina

daun kari

ketumbar

chives

tarragon

dill

fennel

bunga kantan

daun bay

cekur
daun limau purut

marjoram

selom

pegaga

pucuk putat

tenggek burung

ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, February 20, 2012
Kek Lapis Keju
6:26 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Salam semua... hari ni saya buat kek yang tak perlu dibakar, hanya perlu disejukkan dalam peti ais sahaja. Lebih kurang Tiramisu. Ianya senang dan mudah. Tetapi saya rasa kek ni lebih sesuai dinamakan biskut lapis keju sebab hanya menggunakan biskut je...Biskut lapis keju saya ni nipis je sebab menggunakan setengah sukatan sahaja. Rasanya sedap...bolehlah rakan-rakan mencubanya...
Terima kasih Yatie, di Sinar Kehidupanku kerana berkongsi resepi.
Bahan-bahan A:
2 bungkus biskut marie perasa coklat
500ml susu segar (dipanaskan)
Bahan-bahan B:
500 g keju krim (philadelphia)
10 ml susu segar
½ cawan gula halus
Cara-cara membuatnya:
1. Pukul keju dengan gula halus hingga sebati
2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit (jangan sampai terlalu
cair)
3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
4. Panaskan susu segar sebentar sehingga suam-suam panas
5. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu suam,
terus susun di dalam acuan yang telah dialas dengan plastik
6. Sapukan adunan keju di atasnya, ratakan
7. Ulang proses melapis biskut dan menyapukan adunan keju
sehingga habis.
8. Pastikan adunan keju menjadi lapisan atas sekali
9. Taburkan biskut yang telah dikisar diatas permukaan kek.
10 Tekan-tekan sedikit permukaan kek dan sejukkan di dalam peti
sejuk selama 6 jam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Recents post
About Me

- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment