Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
May
(18)
- Tini's Wedding
- Birthday party with 5ERT
- PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA: ADUAN PILIHAN :...
- Aktiviti Kelab KHB
- Latihan 2 - Pencernaan
- Latihan 1 - Penyerapan
- Topik Perkembangan Kendiri
- Topik Prinsip Memasak
- Sup Merah Tulang Gearbox
- Wajik Durian (Resepi Bonda)
- Kuih Cucur (Resepi Bonda)
- Puding Trifle Mudah
- Selamat Hari Guru 2011
- Topik Pencernaan dan Penyerapan
- Topik Keperluan Nutrien
- Tat Peach
- Pai Epal
- Makaroni Bakar
-
▼
May
(18)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Sunday, May 1, 2011
Pai Epal
8:55 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Pai Epal |
Bahan-bahannya:
Kulit:
125g mentega
75g gula aising
1 kuning telur
1 camt esen vanila
250g tepung
2 camb air sejuk
Inti:
3 biji epal hijau
3 camb gula perang
3 camb kismis
sedikit serbuk kayu manis
1 camt jus lemon atau oren
sedikit parutan kulit oren
Cara membuat pastri/ kulit pai:
1. Putar mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan putar sekejap
3. Masukkan esen vanila, air sejuk dan tepung.
4. Uli sehingga menjadi doh
5. Sejukkan dalam peti sejuk
Cara menyediakan inti:
1. Kupas epal, buang empulurnya dan hiris nipis.
2. Parut kulit oren dan ambil sedikit jusnya.
3. Gaulkan kulit oren dan jus oren ke dalam epal
Cara membuat pai:
1. Torak pastri setebal 3-4mm dan masukkan ke dalam acuan pai yang telah digris
2. Kemaskan tepi-tepi pastri.
3. Cucuk dasar kulit pai dengan garfu
4. Susun epal, taburkan kismis, gula perang, serbuk kulit kayu manis.
5. Ulang susunan epal sehingga penuh.
6. Tutup pai dengan pastri
7. Sapu permukaan kulit pai dengan susu pekat yang dicampur sedikit air.
8. Bakar selama 45 minit suhu 170C.
125g mentega
75g gula aising
1 kuning telur
1 camt esen vanila
250g tepung
2 camb air sejuk
Inti:
3 biji epal hijau
3 camb gula perang
3 camb kismis
sedikit serbuk kayu manis
1 camt jus lemon atau oren
sedikit parutan kulit oren
Cara membuat pastri/ kulit pai:
1. Putar mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan putar sekejap
3. Masukkan esen vanila, air sejuk dan tepung.
4. Uli sehingga menjadi doh
5. Sejukkan dalam peti sejuk
Cara menyediakan inti:
1. Kupas epal, buang empulurnya dan hiris nipis.
2. Parut kulit oren dan ambil sedikit jusnya.
3. Gaulkan kulit oren dan jus oren ke dalam epal
Cara membuat pai:
1. Torak pastri setebal 3-4mm dan masukkan ke dalam acuan pai yang telah digris
2. Kemaskan tepi-tepi pastri.
3. Cucuk dasar kulit pai dengan garfu
4. Susun epal, taburkan kismis, gula perang, serbuk kulit kayu manis.
5. Ulang susunan epal sehingga penuh.
6. Tutup pai dengan pastri
7. Sapu permukaan kulit pai dengan susu pekat yang dicampur sedikit air.
8. Bakar selama 45 minit suhu 170C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment