Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Saturday, January 7, 2012
Nasi Goreng Padprik
5:20 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Sumber : Buku masakan Thai
By : Chef Sarji
Bahan A
1 cawan nasi putih
sedikit lobak merah (dipotong dadu)
sedikit kacang panjang
1 biji telur
Bahan B (perencah)
1 ulas bawang putih
1/4 sudu teh garam
1/4 serbuk lada putih
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan minyak masak
Bahan C
Sedikit isi ayam (dadu)
1 ekor sotong
3 ekor udang
1/2 batang serai (diketuk)
1/4 labu bawang besar (dihiris)
1 ulas bawang putih (diketuk)
sedikit bunga kobis
sedikit lobak merah (hiris bulat)
3 biji cili api
1 sudu teh pes tomyam
1 sudu teh kicap manis
1/2 helai daun limau purut
1 sudu makan sos cili
1/4 sudu teh sos ikan
1/4 sudu teh serbuk lada
1/2 cawan stok ayam / daging
1 sudu makan minyak masak
Cara Membuat Nasi goreng
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga harum.
2. Masukkan telur dan bahan B. Goreng sehingga setengah
masak.
3. Masukkan nasi, lobak merah dan kacang panjang. Kacau
sehingga nasi garing.
Cara Membuat Padprik
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar
sehingga harum. Masukkan bahan lauk-pauk. Gaul sehingga
masak
2. Masukkan semua bahan perencah dan sayuran
3. Masukkan stok ayam dan masak sehingga sayur masak dan sos
kelihatan pekat
4. Hidangkan bersama nasi goreng
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment