Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Saturday, February 25, 2012
Gulai Ketam
2:12 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Salam semua... hari ni saya nak kongsi resepi paling mudah, gulai ketam...Kami sekeluarga memang suka gulai ketam ni,
walaubagaimanapun saya jarang memasaknya kerana anak-anak alergi memakan makanan laut. Nanti ada yang gatal-gatal mata dan bersin-bersin. Jadi tak selalulah memasaknya...
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
20 biji cili padi - kepedasan ikut suka
Sebuku kunyit hidup
2 ulas bawang merah - dihiris
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - dihiris
Santan dari 1 biji kelapa
Sekeping asam keping
Garam secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat
2. Masukkan ketam, cili padi, kunyit hidup, bawang merah, serai,
santan dan sedikit air dalam periuk.
3. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
4. Sentiasa kacau gulai untuk mengelakkan pecah minyak.
5. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
6. Biarkan mendidih sebentar.
walaubagaimanapun saya jarang memasaknya kerana anak-anak alergi memakan makanan laut. Nanti ada yang gatal-gatal mata dan bersin-bersin. Jadi tak selalulah memasaknya...
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
20 biji cili padi - kepedasan ikut suka
Sebuku kunyit hidup
2 ulas bawang merah - dihiris
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - dihiris
Santan dari 1 biji kelapa
Sekeping asam keping
Garam secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat
2. Masukkan ketam, cili padi, kunyit hidup, bawang merah, serai,
santan dan sedikit air dalam periuk.
3. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
4. Sentiasa kacau gulai untuk mengelakkan pecah minyak.
5. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
6. Biarkan mendidih sebentar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment