Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Wednesday, December 7, 2011
Kek Karamel
9:36 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
ssalammualaikum dan selamat sejahtera semua... Hari ni birthday anak lelaki saya, Faris. Jadi hari ni saya buat kek sendiri. Tak payah beli. Cari punya cari resepi, saya teruja ingin mencuba kek karamel di blog masam manis @ azlita. Resepi asalnya dari Pn Munirah Baharum. Dan kek ini saya tengok telah dicuba oleh ramai rakan blogger. Ada yang telah mencuba banyak kali barulah menjadi. Suspens jugak, entah jadi entah tidak ni... punyalah panjang step membuatnya... Alhamdullilah kek menjadi walaupun tidak berapa cantik . Tapi tak apelah, dapat juga makan kek yang lembut dan sedap ni . Lain kali buat lagi sampai dapat yang cantik. Di sini saya kongsikan resepi Pn Munirah ni.
Bahan-bahannya:
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
1. Sediakan loyang 8 inci.
2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
3. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
4. Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
5. Biar gula sejuk. Ketepikan
2 sudu besar gula pasir
1. Sediakan loyang 8 inci.
2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
3. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
4. Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
5. Biar gula sejuk. Ketepikan
Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
2. Kacau telur dan esen perlahan.
3. Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
4. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
5. Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning
telur. (Adunan ni tak perlu di bakar dulu, akan dibakar bersama adunan kek
nanti )
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
2. Kacau telur dan esen perlahan.
3. Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
4. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
5. Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning
telur. (Adunan ni tak perlu di bakar dulu, akan dibakar bersama adunan kek
nanti )
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1. Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
2. Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul
sempurna. Ketepikan.
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1. Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
2. Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul
sempurna. Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh cream of tar tar
1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
2. Pukul putih telur hingga berbuih
3. Masukkan gula dan cream of tar tar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga
adunan kental.
4. Masukkan 1/3 bahan merinque ke dalam adunan tepung tadi.
5. Gaul rata secara kaup balik
6. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup
balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
8. Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
9. Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah
lapisan purple diikuti 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu
pula. Akhir sekali dengan satu sudu. Lorekkan atas adunan dengan lidi.
9. Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah
lapisan purple diikuti 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu
pula. Akhir sekali dengan satu sudu. Lorekkan atas adunan dengan lidi.
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160 C selama 1 jam dengan
kaedah steam bath . Gunakan api bawah sahaja. Jangan buka pintu oven
semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
12. Selepas masak, biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi
loyang. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
* Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment