Asmaul Husna
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Friday, December 2, 2011
Tart Nenas Gulung
9:32 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Semalam saya dapat jem nenas buatan sendiri dari cikgu zaini. Jemnya memang sedap. Fresh dan tak terlalu manis. Walaupun tak banyak, saya begitu teruja nak buat tat nenas gulung. Dah lama tak makan tat gulung. Tq c.zaini...sedap...yummy...yummy....
Bahan-bahannya: (50-60 biji - bergantung kepada ketebalan acuan)
150g mentega
30g gula halus
1/2 biji kuning telur
1/2 camt esen vanila
250g tepung gandum*
60g tepung jagung*
30g tepung kastard* (*ayak bersama)
Jem nenas secukupnya
* doh boleh diletak sedikit pewarna kuning sekiranya suka
Glaze:
Kuning telur + sedikit pewarna kuning
Cara-cara membuatnya:
1. Gentel jem nenas bulat-bulat
2. Panaskan oven suhu 170 Celcius atau gas no 4. (bergantung pada oven masing2)
3. Putar sebentar gula halus dan mentega. Masukkan kuning telur dan esen vanila.
Kacau rata.
4. Masukkan tepung dan gaul rata. Bentukkan menjadi sebuku doh. Adunan agak
lembut.
lembut.
5. Masukkan sedikit doh ke dalam acuan semperit dan picitkan memanjang dengan
permukaan licinnya di atas.
6. Letakkan sebiji jem di hujung doh tadi dan gulung menutupi jem. Buat sehingga
habis.
7. Susun atas dulang pembakar yang telah disapu nipis dengan mentega. Sapu atas
tat dengan kuning telur.
8. Bakar sehingga keperangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment