Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Wednesday, November 16, 2011
Chicken Thai Chilli Sauce
5:41 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Chicken Thai Chilli Sauce |
Bahan-bahannya:
2 keping dada ayam – ambil isinya dan hiris nipis
1 cawan tepung jagung
Garam secukupnya
Serbuk lada sulah secukupnya
1 camt sos ikan
1 biji timun – parut memanjang (tak perlu ambil empulurnya)
1 batang lobak merah – parut memanjang
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan sos:
6 camb sos cili thai
3 camb sos tomato
1 camb sos plum
3 biji limau kasturi – ambil jusnya
Sedikit air
Lobak merah, timun, tepung jagung, limau kasturi |
Tiga jenis sos |
Cara-cara membuatnya:
Lobak merah |
Timun |
1. Parut memanjang lobak merah dan timun
Campuran sos |
2. Satukan kesemua bahan sos.
3. Didihkan sebentar sos, tutup api dan ketepikan
4. Gaulkan isi ayam dengan sedikit garam dan sos ikan
5. Masukkan garam dan lada sulah secukupnya ke dalam tepung jagung
6. Gaul ayam dalam tepung jagung sedikit demi sedikit dan
goreng hingga warna keemasan
7. Hias dan hidangkan gorengan ayam bersama sos dan sayurannya
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Hari ni Cikgu Faridah menunjukkan cara-cara membuat chicken thai chilli sauce...memang sedap, tak payahlah nak order lagi kat Restoren Singgah Selalu... kita buat sendiri je. Tq Cikgu Faridah, saya share resepinya di sini....
C.Zainab sedang memarut timun |
C.Zainab menggaul ayam dalam tepung jagung |
Goreng ayam hingga keperangan |
C.Faridah sedang mencurahkan sosnya |
Hidangan siap |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment