Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Asmaul Husna

Renungan

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"

AutoCAD 2D

AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717

AutoCAD 3D

AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717

bunga lawang

cengkih

kayu manis

pelaga

buah keras

jintan hitam

jintan manis

halba

lada hitam

basil

rosemary

oregano

thyme

kesum

sage

pudina

daun kari

ketumbar

chives

tarragon

dill

fennel

bunga kantan

daun bay

cekur

daun limau purut

marjoram

selom

pegaga

pucuk putat

tenggek burung

ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, November 28, 2011

Talam Keladi




Bahan-bahannya:
Lapisan Bawahnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1 cawan keladi - potong dadu dan rebus
sedikit garam
3 cawan santan cair

Lapisan Atasnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
sedikit garam
3 cawan santan pekat
Sedikit pewarna ungu

Cara-Cara Membuatnya:
1.    Untuk lapisan bawah; masukkan kesemua tepung, gula dan garam ke dalam 
       mangkuk adunan.  Curahkan santan sedikit demi dan kacau hingga sebati.
2.   Masak adunan sehingga agak likat, masukkan potongan keladi, kacau rata dan 
       tuangkan ke  dalam acuan.
3.   Kukus selama 20 minit.  
4.   Untuk lapisan atas pula; masukkan tepung beras, tepung ubi, garam dan santan 
       dalam mangkuk adunan.  Kacau sebati.  Letakkan sedikit pewarna ungu.
5.   Masak adunan sehingga naik wap.  Cakar-cakarkan lapisan bawah dengan garfu
      dan  tuangkan adunan ke atasnya.  
6.   Kukus selama 20 minit. 

* Adunan lapisan atas, saya letak gula dalam 1/2 cawan.  Resepi asalnya tak de gula.

* (sumber resepi : kolej komuniti selayang) 
Tq my sister suhaila 


Bahan lapisan bawah

Kacau hingga sebati bahan2 lapisan bawah

Masak di atas api dengan api perlahan

Masak hingga agak likat

Tuangkan ke dalam acuan, kukus selama 20 minit


Bahan lapisan atas

Kacau hingga sebati bahan2 lapisan atas

Masak di atas api kecil hingga naik wap

Tuang ke atas lapisan pertama, kukus selama 20 minit

Biar betul2 sejuk sebelum dipotong



0 comments:

Waktu solat

Salat times for ٨١٣٠٠ Johor Bahru, Johor, Malaysia ٤٢-٢Jalan Kebangsaan ١٨, Taman Universiti,. Muslim Prayer Times Widget by Alhabib.

Cuaca

bloguez.com

Kategori

Recents post

About Me

My Photo
suzana
Johor Bahru, Malaysia
Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
View my complete profile