Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, November 28, 2011
Talam Keladi
2:52 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Lapisan Bawahnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1 cawan keladi - potong dadu dan rebus
sedikit garam
3 cawan santan cair
Lapisan Atasnya:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
sedikit garam
3 cawan santan pekat
Sedikit pewarna ungu
Cara-Cara Membuatnya:
1. Untuk lapisan bawah; masukkan kesemua tepung, gula dan garam ke dalam
mangkuk adunan. Curahkan santan sedikit demi dan kacau hingga sebati.
mangkuk adunan. Curahkan santan sedikit demi dan kacau hingga sebati.
2. Masak adunan sehingga agak likat, masukkan potongan keladi, kacau rata dan
tuangkan ke dalam acuan.
tuangkan ke dalam acuan.
3. Kukus selama 20 minit.
4. Untuk lapisan atas pula; masukkan tepung beras, tepung ubi, garam dan santan
dalam mangkuk adunan. Kacau sebati. Letakkan sedikit pewarna ungu.
dalam mangkuk adunan. Kacau sebati. Letakkan sedikit pewarna ungu.
5. Masak adunan sehingga naik wap. Cakar-cakarkan lapisan bawah dengan garfu
dan tuangkan adunan ke atasnya.
dan tuangkan adunan ke atasnya.
6. Kukus selama 20 minit.
* Adunan lapisan atas, saya letak gula dalam 1/2 cawan. Resepi asalnya tak de gula.
* (sumber resepi : kolej komuniti selayang)
Tq my sister suhaila
Bahan lapisan bawah |
Kacau hingga sebati bahan2 lapisan bawah |
Masak di atas api dengan api perlahan |
Masak hingga agak likat |
Tuangkan ke dalam acuan, kukus selama 20 minit |
Bahan lapisan atas |
Kacau hingga sebati bahan2 lapisan atas |
Masak di atas api kecil hingga naik wap |
Tuang ke atas lapisan pertama, kukus selama 20 minit |
Biar betul2 sejuk sebelum dipotong |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment